Sinterklaasgedichten; een verplichting
Reeds op de basisschool leren jonge kinderen wat rijmwoorden zijn. Op lijn rijmt fijn, op boos rijmt roos, en zo kan je nog wel even doorgaan. Rijmwoorden verzinnen is dan ook niet heel ingewikkeld; je hoeft geen ver ontwikkeld taalgevoel te hebben om er een aantal te kunnen verzinnen. Toch zitten veel schrijvers in spé ieder jaar rond 5 december met de handen in het haar. De Sinterklaascadeaus zijn immers allang aangeschaft, de surprise is al geknutseld maar nu komt het lastigste gedeelte; het Sinterklaasgedicht. Natuurlijk kan je als schrijver zonder inspiratie iemand anders vragen om jouw Sinterklaasgedicht te schrijven – en soms is dat nog niet eens zo’n slecht idee – maar het blijft het leukste om zelf een Sinterklaas gedicht in elkaar te zetten waar de ontvanger ook echt wat aan heeft.
Een spoedcursus dichten
Speciaal voor al die schrijvers die inspiratie loos naar hun papier zitten te kijken en overwegen om enkel ‘van Sint en Piet’ op het blaadje te schrijven komt hier een spoedcursus Sinterklaasgedichten schrijven. Allereerst moet je een aantal zaken op een rijtje hebben; welk cadeau heb je gekocht en voor wie is het bestemd? Het zijn de kernzaken van een goed Sinterklaasgedicht. Als het goed is heb je nagedacht welk cadeau je voor de ontvanger ging kopen. Wellicht had de ontvanger een verlanglijstje bijgevoegd om jou te helpen bij het maken van je keuze. In dat geval mag je gaan achterhalen waarom de ontvanger nou juist deze zaken wilde hebben. Daarbij mag je eens kritisch bedenken wat nou de goede eigenschappen en de slechte eigenschappen van de ontvanger van een Sinterklaascadeau zijn. Al te slechte zaken die enkel voor insiders bestemd zijn dienen natuurlijk niet te worden genoemd, maar bijvoorbeeld de neiging om zinloze rommel te kopen in winkels is iets wat je wel mag vermelden in een Sinterklaasgedicht. Je hoeft niet heel lang te denken, en je toon hoeft ook niet vermanend te zijn; met enige satire mag jij je Sinterklaasgedicht in elkaar zetten.
Kijk naar de relatie tussen ontvanger en cadeau
De ontvanger had vast een heel goede reden om een bepaald cadeau te vragen. In andere gevallen had jij vast een heel goede reden om de ontvanger een bepaald cadeau te geven. Deze zaken zet je kort op papier, en vervolgens ga je creatief aan de slag. Je schrijft steekwoorden en rijmwoorden op, waarmee je aan de slag gaat bij het Sinterklaasgedicht. Je licht jouw keuze voor een Sinterklaascadeau toe, of geeft een luchtige interpretatie van de keuze van de ontvanger in het geval van een verlanglijstje. Is het een cadeautje om het leven wat leuker te maken zoals een grappig speeltje, is het iets wat de ontvanger altijd kwijt is zoals een pen, of is het iets wat de ontvanger gewoon graag altijd al wilde hebben maar nooit voor zichzelf durfde te kopen; een hebbedingetje?
Nadat je al die informatie hebt verzameld ga je aan de slag; bedenk je dat een goed gedicht niet al te lang hoeft te zijn; een half A4-tje is al meer dan genoeg. Er moeten immers nog veel meer cadeaus worden uitgepakt en je wil natuurlijk wel de aandacht hebben voor jouw schrijfwerkstuk.