Feestjes zijn er voor de gezelligheid en meer

Feestjes zijn er voor de gezelligheid en meer

Feestjes hebben altijd al een voorname rol gespeeld in mijn leven. Tijdens mijn kinderjaren bestaan feestjes vooral uit familiebijeenkomsten, met kersenvlaai en zoute stengels. Vanaf groep vijf mag ik kinderfeestjes houden. Ik ontdek dat feestjes niet alleen leuk zijn, maar ook een belangrijk onderhoud van je sociale netwerk vormen. Een uitnodiging voor elkaars kinderfeestje betekent een bevestiging van de onderlinge vriendschappelijke banden met de genodigden. Dit klinkt overdreven officieel voor basisschoolkinderen, maar dat is het niet! De scholen in het Limburgse platteland zitten vol met autoritaire baasjes, die telkens verschillende allianties met elkaar aangaan en oorlogen uitvechten met zij die op dat moment de vijand zijn. Kinderfeestjes zorgen voor een overzichtelijke stand van zaken over de vriend- en vijandschappen van dat moment.

Feestjes in tijden van adolescentie

Als ik wat ouder ben, krijgen de feestjes in mijn leven gelukkig een ander karakter dan het beoefenen van sociale machtspolitiek. Op de universiteit zijn er lezingen die gecombineerd worden met borrels. De informele setting bij de borrel zorgt ervoor dat je de informatie nog eens rustig kan herkauwen met de spreker en andere toehoorders. Daarnaast zijn er feestjes van werkgevers. Deze zorgen vanuit het werkgeversbelang voor meer synergie en teamspirit. Voor ons als werknemers bieden ze de kans om elkaar eens in een andere setting te spreken dan in de kantine of de wandelgangen. Het meest dierbaar is mij echter het verjaardagsfeest. Vooral in mijn studententijd vier ik dit ieder jaar onstuimig. Er is altijd een thema waarvoor de genodigden zich moeten verkleden. Het meest helder staat me mijn rocksterrenfeest voor de geest. Vooraf had ik mijn kledingkast helemaal leeggehaald, en toen iedereen binnen was verstopte ik me in de kast. Ondertussen namen een paar vrienden hun gitaren ter hand en startten een nummer van de woeste rockster Iggy Pop. Vervolgens brak ik met een breekijzer de achterkant van de kast open en sprong tevoorschijn, om het nummer te zingen voor mijn gasten. Ach, dat waren nog eens tijden.

Volwassen feestjes

Inmiddels ben ik te oud om uit kledingkasten te springen, maar nog steeds hecht ik grote waarde aan feestjes. Mijn huidige werkgever organiseert ieder jaar een groot feest waar ik en mijn collega's al lang vantevoren naar uitkijken. Meestal wordt het gewoon op kantoor georganiseerd. Alle collega's helpen mee. Sommigen zijn verantwoordelijk voor een mobiele bar huren en een koffiemachine huren. Anderen regelen de versieringen, een spreker of een activiteit. Ikzelf ben ieder jaar verantwoordelijk voor de muziek. Hoewel ik niet meer uit kasten spring of me verkleed, zorg ik wel dat er altijd een nummer van Iggy Pop in de playlist staat!