Misschien denk je dat silent disco alleen leuk is voor kinderen, jongeren en volwassenen, maar silent disco is ook heel leuk voor ouderen. Ook zij kunnen van de silent disco genieten en op de muziek meebewegen. Hieronder gaan wij er verder op in.
Wat het zo leuk maakt voor ouderen
Je zal je vast wel afvragen wat silent disco zo leuk maakt voor ouderen. Door de juiste muziek te kiezen voor de ouderen kunnen ze heerlijk meebewegen en dansen met de muziek. Daardoor komen ze in beweging, maar ook in contact met andere ouderen. Zo zullen ze minder eenzaam zijn. Daarnaast kunnen ze niet afgeleid worden door omgevingsgeluiden en kunnen ze hun eigen kanaal kiezen, waar hun favoriete muziek op gedraaid wordt. Hierdoor voelen ze zich veilig en vertrouwd en zullen ze heerlijk meedansen met de muziek. Ook ouderen met dementie kunnen meedoen, aangezien het leuke herinneringen van vroeger naar boven haalt. Iedereen kan zijn eigen volume bepalen en kan ook zien naar welke muziek iedereen luistert, door de kleur van het lampje aan de zijkant van de koptelefoon. De locatie kan overal zijn, aangezien het verder geen geluidsoverlast geeft. Bovendien kunnen er ook instructies gegeven worden via de koptelefoon, waardoor er ook yoga en meerdere workshops tegelijk in één zaal gegeven kunnen worden of er gezellig met z’n allen een film gekeken kan worden. Op deze manier zijn de ouderen er ook eens weer heerlijk tussenuit.
Hoe maak je het feest compleet?
Om een silent disco voor ouderen compleet te maken, is het aan te raden om dansers of familieleden uit te nodigen, die meedansen. Hierdoor zien de ouderen hun familieleden ook weer, wat erg fijn is. Ook kunnen de ouderen en familieleden via zoom meedoen vanaf huis, als ze niet kunnen komen. Daarnaast is het pas echt een compleet feest met een ervaren DJ die gespecialiseerd is in muziek voor de doelgroep. Zo kunnen de ouderen de DJ ook daadwerkelijk zien, wat de beleving leuker maakt. Verder is het aan te raden om een grote ruimte te regelen, waar ouderen genoeg ruimte hebben om te bewegen, ook degenen in een rolstoel. Dit kan bijvoorbeeld in de eetzaal van het bejaardentehuis of een andere grote ruimte, maar er moet dan wel op gelet worden dat iedereen daar vanaf weet, zodat ze daar niet ineens gaan eten. Eventueel kunnen er ook instructies tussendoor gegeven worden via de zender, van wat de ouderen moeten doen tijdens het dansen, zoals in de handen klappen, een rondje draaien of iets anders. Ook kan er een battle georganiseerd worden van wie het beste danst en dat diegene dan een prijs wint. Er zijn dus heel veel opties voor een silent disco party voor ouderen, wat het heel leuk voor ze maakt!