Ergens heeft een googchelaar wel iets van een psycholoog. Of een psychiater of analyticus. Alleen dan wel net tegenovergesteld. Want waar een psycholoog begrip tracht te stimuleren en een analyticus de logische denktrant benadrukt, daar doet een goochelaar het heel anders. Die is nu juist bezig onbegrip te zaaien en de logica overhoop te gooien. Alles dat niet logisch meer is, daar wint de magiër de aandacht van zijn publiek bij. En vervolgens leidt hij die aandacht af zodat hij zijn magische trucs kan doen. De act van een goochelaar bestrijdt dan ook alle logica. Je kijkt naar zijn optreden, ziet zaken voor je ogen gebeuren die feit worden maar mist het stukje logica om die feiten te onderbouwen. Word je voor de gek gehouden door de illusionist? Nee hoor, die wil je alleen maar een magisch moment laten beleven.
Goochelen is een vak en geen toverkunst
Een eersteklas googchelaar heeft geen zweverige diploma’s gehaald bij academies waar ze in toveren doen. En hij was ook geen lid van een occulte vereniging voordat hij de planken opging als illusionist. Een goede magiër doet eigenlijk hetzelfde als wat we allemaal doen voordat we volleerd zijn in ons vak: oefenen en nog eens oefenen. Waar een timmerman oefent met zaag en hamer, daar gebruikt een illusionist afleiding en vingervlugheid. De trucs zelf worden door slimme mensen bedacht en aangeboden via speciaalzaken waar de goochelaar zijn trucs aankoopt. Slechts zelden zijn er nog magiërs die hun eigen trucs helemaal zelf bedenken.
Je persoonlijke spulletjes zijn niet veilig bij de googchelaar
Een goochelaar is dan ook niet per se een uitvinder van magische trucs. Hij is gewoon heel bedreven in het uitvoeren van die tricks. Daarvoor weet hij magistraal mensen af te leiden en supersnel en met allerlei items zijn performance te voltooien. Hij heeft genoeg aan de fractie van een seconde om je te misleiden. Dat wordt heel mooi duidelijk als hij iemand het podium oproept. Dit ‘slachtoffer’ wordt vervolgens heel erg om de tuin geleid waarbij hem allerlei dingen worden ontvreemd of in zijn zakken worden gestopt. Het eigenaardige: het slachtoffer voelt niet dat er iets gebeurt dat niet pluis is. En het publiek ziet het gewoon niet.
De googchelaar door de tijd heen
Als je al een paar shows hebt meegemaakt met goochelaars, dan weet je dat er geen standaard show bestaat. Het enige dat vaststaat is dat je behoorlijk bedot wordt. Dat je dingen meemaakt die eigenlijk gewoon niet ‘kunnen’. Zoveel magiërs er rondlopen, zoveel soorten shows zijn er ook. Neem nou Houdini. Dat was een meester met ketenen en zichzelf daaruit bevrijden. Of de 19e-eeuwse magiër die vooral konijnen uit hoeden kon toveren. In de 21e eeuw is de zakkenroller een hilarisch magiërstype. En door de eeuwen heen zijn er heel wat verdwijntrucs geweest.
Goed voor een betere bedrijfscultuur
Goochelaars treden vaak op voor groot publiek maar zijn ook niet te beroerd om zich te verhuren voor bedrijfsfeesten of -presentaties. Voor organisaties is het boeken van een googchelaar interessant omdat er door de show meer bonding ontstaat tussen de verschillende personeelsleden. Met andere woorden: een show van een magiër bevordert de eigen bedrijfscultuur!